Chleb wiejski na maślance
Wartości odżywcze pieczywa sprzedawanego w naszej piekarni.
Maślanka z której produkuje się chleb jest lekkostrawna i zawiera dużo lecytyny – składnika cennego dla tkanki nerwowej który poprawia pamięć. Zawiera pożyteczne bakterie wytwarzające enzym rozkładający laktozę, dzięki czemu osoby jej nietolerujące mogą zapomnieć o kłopotach trawiennych towarzyszących piciu mleka – biegunce, wzdęciach czy bólu brzucha. Ponadto chronią nas przed infekcjami.
Chleb razowy
Produkowany jest według staropolskiej receptury, kwas otrzymywany jest z mąki żytniej razowej.
Pieczywo produkowane z mąki żytniej razowej zawiera dużo substancji korzystnie wpływających na zdrowie, w tym błonnika pokarmowego, β-glukany i pentozany. Co ważne pieczywo żytnie na zakwasie może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych. Zawiera bowiem fitoestrogeny, które są w organizmie człowieka przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem raka piersi i prostaty.
Bułki wiejskie
Produkowane są z mąki pszennej i żytniej.
Bułka wiejska obtoczona jest w pysznych ziarnach takich jak: płatki owsiane, płatki żytnie, słonecznik i siemię lniane, natomiast bułka wiejska z cebulą mąką razową. Prawdziwe bułki wiejskie mają swój niepowtarzalny smak i aromat, co sprawia, że jemy je z ogromną przyjemnością i uśmiechem na twarzy.
Piekarnia Magdziarz – Wągrowiec | Pieczywo – Chleb, Bułki, Rogale
ul. Grunwaldzka 30, 62 – 100 Wągrowiec
tel. 67 262 45 65, fax. 67 26 28 270
PIEKARNIA MAGDZIARZ - ROK ZAŁOŻENIA 1905
PAMIĘTAJ, JESTEŚMY TYM, CO JEMY!

Chleb żytni pytlowy

Produkowany jest metodą tradycyjną na kwasie z dodatkiem sezamu, słonecznika i siemienia lnianego. Nie zawiera on sztucznych dodatków, tzw. polepszaczy, barwników ani żadnych środków konserwujących. Chleb jest wilgotny, nie kruszy się, a walory smakowe zachowuje przez 4 – 5 dni. Kwas mlekowy zawarty w takim pieczywie ułatwia trawienie oraz zapobiega zaparciom.

Pieczywo żytnie korzystnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Sprzyja namnażaniu się w jelitach korzystnych bakterii, a hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych.