Chleb wiejski na maślance
Wartości odżywcze pieczywa sprzedawanego w naszej piekarni.
Maślanka z której produkuje się chleb jest lekkostrawna i zawiera dużo lecytyny – składnika cennego dla tkanki nerwowej który poprawia pamięć. Zawiera pożyteczne bakterie wytwarzające enzym rozkładający laktozę, dzięki czemu osoby jej nietolerujące mogą zapomnieć o kłopotach trawiennych towarzyszących piciu mleka – biegunce, wzdęciach czy bólu brzucha. Ponadto chronią nas przed infekcjami.
Chleb razowy
Produkowany jest według staropolskiej receptury, kwas otrzymywany jest z mąki żytniej razowej.
Pieczywo produkowane z mąki żytniej razowej zawiera dużo substancji korzystnie wpływających na zdrowie, w tym błonnika pokarmowego, β-glukany i pentozany. Co ważne pieczywo żytnie na zakwasie może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych. Zawiera bowiem fitoestrogeny, które są w organizmie człowieka przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem raka piersi i prostaty.
Bułki wiejskie
Produkowane są z mąki pszennej i żytniej.
Bułka wiejska obtoczona jest w pysznych ziarnach takich jak: płatki owsiane, płatki żytnie, słonecznik i siemię lniane, natomiast bułka wiejska z cebulą mąką razową. Prawdziwe bułki wiejskie mają swój niepowtarzalny smak i aromat, co sprawia, że jemy je z ogromną przyjemnością i uśmiechem na twarzy.
Piekarnia Magdziarz – Wągrowiec | Pieczywo – Chleb, Bułki, Rogale
ul. Grunwaldzka 30, 62 – 100 Wągrowiec
tel. 67 262 45 65, fax. 67 26 28 270
PIEKARNIA MAGDZIARZ - ROK ZAŁOŻENIA 1905
PAMIĘTAJ, JESTEŚMY TYM, CO JEMY!

Chleb orkiszowy krojony

Pyszny chleb orkiszowy wypiekany z mąki orkiszowej pełnoziarnistej bez tzw. Polepszaczy. Chleb jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Dodatkowo wzbogacony jest w ziarno takie jak: słonecznik.

Orkisz jest to jeden z najstarszych podgatunków pszenicy.

Chleb z mąki orkiszowej może przyczynić się do obniżenia cholesterolu we krwi, a ponadto:
– jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego,
– występuje w niej łatwo przyswajalny gluten, który jest dobrze tolerowany także przez bezglutenowców,
– zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych,
– jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak: cynku, selenu, miedzi oraz witamin A, E i D,
– zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania

Chleb wypieczony z tego ziarna ma delikatny, charakterystyczny aromat i lekko orzechowy posmak. Zalecany jest dla alergików.