Chleb orkiszowy krojony
Pyszny chleb orkiszowy wypiekany z mąki orkiszowej pełnoziarnistej bez tzw. Polepszaczy. Chleb jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Dodatkowo wzbogacony jest w ziarno takie jak: słonecznik.
Orkisz jest to jeden z najstarszych podgatunków pszenicy.
Chleb z mąki orkiszowej może przyczynić się do obniżenia cholesterolu we krwi, a ponadto:
– jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego,
– występuje w niej łatwo przyswajalny gluten, który jest dobrze tolerowany także przez bezglutenowców,
– zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych,
– jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak: cynku, selenu, miedzi oraz witamin A, E i D,
– zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania
Chleb wypieczony z tego ziarna ma delikatny, charakterystyczny aromat i lekko orzechowy posmak. Zalecany jest dla alergików.