Chleb wiejski na maślance
Wartości odżywcze pieczywa sprzedawanego w naszej piekarni.
Maślanka z której produkuje się chleb jest lekkostrawna i zawiera dużo lecytyny – składnika cennego dla tkanki nerwowej który poprawia pamięć. Zawiera pożyteczne bakterie wytwarzające enzym rozkładający laktozę, dzięki czemu osoby jej nietolerujące mogą zapomnieć o kłopotach trawiennych towarzyszących piciu mleka – biegunce, wzdęciach czy bólu brzucha. Ponadto chronią nas przed infekcjami.
Chleb razowy
Produkowany jest według staropolskiej receptury, kwas otrzymywany jest z mąki żytniej razowej.
Pieczywo produkowane z mąki żytniej razowej zawiera dużo substancji korzystnie wpływających na zdrowie, w tym błonnika pokarmowego, β-glukany i pentozany. Co ważne pieczywo żytnie na zakwasie może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych. Zawiera bowiem fitoestrogeny, które są w organizmie człowieka przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem raka piersi i prostaty.
Bułki wiejskie
Produkowane są z mąki pszennej i żytniej.
Bułka wiejska obtoczona jest w pysznych ziarnach takich jak: płatki owsiane, płatki żytnie, słonecznik i siemię lniane, natomiast bułka wiejska z cebulą mąką razową. Prawdziwe bułki wiejskie mają swój niepowtarzalny smak i aromat, co sprawia, że jemy je z ogromną przyjemnością i uśmiechem na twarzy.
Piekarnia Magdziarz – Wągrowiec | Pieczywo – Chleb, Bułki, Rogale
ul. Grunwaldzka 30, 62 – 100 Wągrowiec
tel. 67 262 45 65, fax. 67 26 28 270
PIEKARNIA MAGDZIARZ - ROK ZAŁOŻENIA 1905
PAMIĘTAJ, JESTEŚMY TYM, CO JEMY!

Historia

Piekarnia „MAGDZIARZ”
„Twój chleb powszedni”

Korzenie firmy Piekarnia MAGDZIARZ sięgają początków XX wieku.

Kazimierz Magdziarz dziadek obecnego właściciela, otworzył swoją piekarnię w Wągrowcu w 1905 roku. Piekarnia założona przez Kazimierza stanowiła część firmy, na którą składały się jeszcze cukiernia, restauracja i sklep cukierniczo-piekarniczy. Firma działała do 1950 roku kiedy została przejęta przez „PSS Społem” zgodnie z duchem tamtych czasów.

Na początku lat 90-tych Krzysztof Magdziarz, wnuk Kazimierza odzyskuje budynki piekarni od PSS Społem i po ich remoncie we wrześniu 1994 r. rozpoczyna produkcję piekarniczą mając do dyspozycji stary piec ceramiczny i przedwojenną miesiarkę.

Ale największą wartością wówczas jest doświadczona załoga, której część pracuje do dziś.

Od 1997 roku piekarnia całkowicie zmienia wyposażenie techniczno-technologiczne. Zainstalowano w niej nowoczesne piece i sterowane elektronicznie komory garownicze. Wymieniono również wszystkie mieszarki na nowe.

Największą inwestycją 2000 roku było zainstalowanie zestawu do magazynowania , transportu, przesiewania i dozowania mąki. Jesteśmy jedyną piekarnią w Wągrowcu dysponującą własnymi silosami na mąkę. Nowoczesne urządzenia pozwalają na precyzyjną kontrolę procesu produkcji i jakości wypiekanego pieczywa.

Stosowanie tradycyjnych receptur gwarantuje uzyskanie chleba o tradycyjnym polskim smaku. Chleba, który się nie kruszy i długo utrzymuje świeżość.

Takie połączenie rozwoju technologicznego z równoczesnym zachowaniem tradycyjnych receptur i dbałość o jakość owocuje wzrostem sprzedaży i pozwala na ciągły rozwój firmy.

Nie mieszcząc się w starych i już za ciasnych budynkach, nie mając możliwości rozbudowy, zapada decyzja o powstaniu nowego zakładu.

Rok 2010 wrzesień – rusza produkcja w nowym miejscu, wyposażonym w najnowocześniejsze dostępne w tamtym czasie urządzenia.

Kilkukrotnie rosną zdolności produkcyjne piekarni, a jakość wyrobów pozostaje na niezmienionym wysokim poziomie.

Rozwija się również rynek zbytu, rośnie zatrudnienie i przybywa zadowolonych klientów.

Wyroby firmy codziennie dostarczane są własnym transportem do ponad 150 sklepów w promieniu 40 km.

W Wągrowcu przy alei Jana Pawła II nr 6 mieści się samoobsługowy sklep firmowy, który obecnie działa w sieci Lewiatan.