Pieczywo żytnie
Produkowane z mąki żytniej na naturalnym zakwasie, z ewentualnym dodatkiem ziaren takich jak słonecznik, sezam czy siemię lniane. Pieczywo żytnie charakteryzuje się bardzo wilgotnym miękiszem dzięki czemu długo zachowuje świeżość. Wszyscy wiemy, iż pieczywo żytnie uchodzi za najbardziej zdrowe ze względu na swoje korzystne właściwości, ponieważ zawiera niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Dzięki zastosowaniu do produkcji różnego rodzaju ziaren, pieczywo to zyskuje dodatkowe walory zdrowotne.
Co ważne pieczywo żytnie na zakwasie może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych. Zawiera bowiem fitoestrogeny, które są w organizmie człowieka przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem raka piersi i prostaty. Dodatkowo, tworzące się podczas fermentacji ciasta, żytnie bakterie kwasu mlekowego mogą likwidować związki o działaniu rakotwórczym, np. azotyny.
Pieczywo żytnie na zakwasie ma także niższy indeks glikemicznym (48), niż pieczywo pszenne (70). Jak wiadomo, im produkt ma niższy indeks, tym lepiej dla zdrowia. Po spożyciu takiego pokarmu nie występuje bowiem gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Szczególnie korzystne jest to dla chorych na cukrzycę oraz osób otyłych.
Takim chlebem jest u nas CHLEB ŻYTNI, jak również CHLEB ŻYTNI PYTLOWY.