Chleb wiejski na maślance
Wartości odżywcze pieczywa sprzedawanego w naszej piekarni.
Maślanka z której produkuje się chleb jest lekkostrawna i zawiera dużo lecytyny – składnika cennego dla tkanki nerwowej który poprawia pamięć. Zawiera pożyteczne bakterie wytwarzające enzym rozkładający laktozę, dzięki czemu osoby jej nietolerujące mogą zapomnieć o kłopotach trawiennych towarzyszących piciu mleka – biegunce, wzdęciach czy bólu brzucha. Ponadto chronią nas przed infekcjami.
Chleb razowy
Produkowany jest według staropolskiej receptury, kwas otrzymywany jest z mąki żytniej razowej.
Pieczywo produkowane z mąki żytniej razowej zawiera dużo substancji korzystnie wpływających na zdrowie, w tym błonnika pokarmowego, β-glukany i pentozany. Co ważne pieczywo żytnie na zakwasie może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych. Zawiera bowiem fitoestrogeny, które są w organizmie człowieka przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem raka piersi i prostaty.
Bułki wiejskie
Produkowane są z mąki pszennej i żytniej.
Bułka wiejska obtoczona jest w pysznych ziarnach takich jak: płatki owsiane, płatki żytnie, słonecznik i siemię lniane, natomiast bułka wiejska z cebulą mąką razową. Prawdziwe bułki wiejskie mają swój niepowtarzalny smak i aromat, co sprawia, że jemy je z ogromną przyjemnością i uśmiechem na twarzy.
Piekarnia Magdziarz – Wągrowiec | Pieczywo – Chleb, Bułki, Rogale
ul. Grunwaldzka 30, 62 – 100 Wągrowiec
tel. 67 262 45 65, fax. 67 26 28 270
PIEKARNIA MAGDZIARZ - ROK ZAŁOŻENIA 1905
PAMIĘTAJ, JESTEŚMY TYM, CO JEMY!

Pieczywo żytnie

Produkowane z mąki żytniej na naturalnym zakwasie, z ewentualnym dodatkiem ziaren takich jak słonecznik, sezam czy siemię lniane. Pieczywo żytnie charakteryzuje się bardzo wilgotnym miękiszem dzięki czemu długo zachowuje świeżość. Wszyscy wiemy, iż pieczywo żytnie uchodzi za najbardziej zdrowe ze względu na swoje korzystne właściwości, ponieważ zawiera niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Dzięki zastosowaniu do produkcji różnego rodzaju ziaren, pieczywo to zyskuje dodatkowe walory zdrowotne.

Co ważne pieczywo żytnie na zakwasie może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych. Zawiera bowiem fitoestrogeny, które są w organizmie człowieka przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem raka piersi i prostaty. Dodatkowo, tworzące się podczas fermentacji ciasta, żytnie bakterie kwasu mlekowego mogą likwidować związki o działaniu rakotwórczym, np. azotyny.

Pieczywo żytnie na zakwasie ma także niższy indeks glikemicznym (48), niż pieczywo pszenne (70). Jak wiadomo, im produkt ma niższy indeks, tym lepiej dla zdrowia. Po spożyciu takiego pokarmu nie występuje bowiem gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Szczególnie korzystne jest to dla chorych na cukrzycę oraz osób otyłych.

Takim chlebem jest u nas CHLEB ŻYTNI, jak również CHLEB ŻYTNI PYTLOWY.