Chleb wiejski na maślance
Wartości odżywcze pieczywa sprzedawanego w naszej piekarni.
Maślanka z której produkuje się chleb jest lekkostrawna i zawiera dużo lecytyny – składnika cennego dla tkanki nerwowej który poprawia pamięć. Zawiera pożyteczne bakterie wytwarzające enzym rozkładający laktozę, dzięki czemu osoby jej nietolerujące mogą zapomnieć o kłopotach trawiennych towarzyszących piciu mleka – biegunce, wzdęciach czy bólu brzucha. Ponadto chronią nas przed infekcjami.
Chleb razowy
Produkowany jest według staropolskiej receptury, kwas otrzymywany jest z mąki żytniej razowej.
Pieczywo produkowane z mąki żytniej razowej zawiera dużo substancji korzystnie wpływających na zdrowie, w tym błonnika pokarmowego, β-glukany i pentozany. Co ważne pieczywo żytnie na zakwasie może pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych. Zawiera bowiem fitoestrogeny, które są w organizmie człowieka przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem raka piersi i prostaty.
Bułki wiejskie
Produkowane są z mąki pszennej i żytniej.
Bułka wiejska obtoczona jest w pysznych ziarnach takich jak: płatki owsiane, płatki żytnie, słonecznik i siemię lniane, natomiast bułka wiejska z cebulą mąką razową. Prawdziwe bułki wiejskie mają swój niepowtarzalny smak i aromat, co sprawia, że jemy je z ogromną przyjemnością i uśmiechem na twarzy.
Piekarnia Magdziarz – Wągrowiec | Pieczywo – Chleb, Bułki, Rogale
ul. Grunwaldzka 30, 62 – 100 Wągrowiec
tel. 67 262 45 65, fax. 67 26 28 270
PIEKARNIA MAGDZIARZ - ROK ZAŁOŻENIA 1905
PAMIĘTAJ, JESTEŚMY TYM, CO JEMY!

Pieczywo mieszane

To pieczywo pszenno-żytnie (50% – 90%  mąki pszennej)  lub żytnio-pszenne (50% – 90% mąki żytniej) produkowane na naturalnym kwasie żytnim, z ewentualnym dodatkiem ziaren (słonecznik, siemię lniane, sezam) lub z udziałem mąk niechlebowych (owiec, jęczmień, kukurydza). Pieczywo charakteryzuje się wilgotnym i delikatnym miękiszem oraz chrupiącą skórką. Chleby z dodatkami, takimi jak: ziarna sezamu, słonecznika, siemienia lnianego, żyta czy pszenicy, posiadają wysoką zawartość błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, dzięki czemu są cennym uzupełnieniem diety.

Swoim klientom szczególnie polecamy:

bułkę wiejską, bułkę wiejską z cebulą, bułkę żytnią oraz jęczmienną,

jak również szeroką gamę chlebów:
chleb zwykły,  chleb razowy, chleb słonecznikowy, chleb z makiem, chleb na maślance, chleb słońce, chleb jęczmienny , Chleb orkiszowy, chleb ProBody, chleb Duet oraz chleb Chia.